Mina tankar om LinkedIn

Vad är det här för en sida?
Detta är en sida där jag försöker förklara vad LinkedIn är för något och varför jag tycker att det är en bra tjänst att använda.

Vad är det för något då?

Vad är LinkedIn för något?
Det är en webbsajt där du kan sköta ditt privata och professionella nätverk. Du kan hålla reda på alla personer som du känner oavsett om det är släktingar, vänner, arbetskollegor, klasskamrater, affärskompanjoner, leverantörer, kunder eller andra.

Du hålls alltid informerad om var dina kontakter arbetar eller studerar för tillfället och vad de har för aktuell mejladress.

LinkedIn kan dessutom hjälpa dig att leta i ditt nätverk. Du hittar enkelt rätt person som kan ge dig svar på en svår fråga, eller som kan hjälpa dig att få ett nytt jobb eller uppdrag eller ge dig insidesinformation om ett företag.

Är LinkedIn bättre än Facebook?
Det finns många olika webbsajter som bygger på sociala nätverk. De har dock alla olika inriktningar och specialiteter. På Facebook kan du lägga upp dina partybilder, läsa horoskop och leka bondgård med dina kompisar.

LinkedIn är lite striktare och fokuserar på affärsmässiga kontakter och nätverk samt att underlätta för seriösa människor. Medelåldern hos användarna är drygt 40 år och LinkedIn har ibland kallats för ett Facebook för vuxna.

Är det många som använder LinkedIn?
I maj 2013 var tjänsten 10 år gammal och hade fler än 225 miljoner registrerade användare över hela världen. Drygt 40 miljoner av dessa användare fanns i Europa och över en miljon i Sverige.
Vad består mitt nätverk på LinkedIn av?
Ditt nätverk består av dina egna kontakter, deras kontakter (andra gradens kontakter) och även deras kontakter i ytterligare ett led (tredje gradens kontakter).
Kostar det något att använda LinkedIn?
Nej, det är helt gratis att registrera sig på LinkedIn och att använda de flesta av funktionerna.
Varför har jag fått ett mejl om LinkedIn?
Du har antagligen blivit inbjuden av någon person som du känner och som vill ha dig som en kontakt i sitt nätverk på LinkedIn. Om du accepterar inbjudan får du registrera dig på LinkedIn. Sedan kan du i din tur bjuda in andra att bli en del av ditt nätverk.

Varför ska jag använda det?

Jag kan väl hålla reda på mina kontakter i mitt mejlprogram istället?
En fördel med att använda LinkedIn är att dina kontakter håller sina mejladresser uppdaterade så att du alltid har aktuella uppgifter. Du har också tillgång till dina kontakters mejladresser oavsett vilken dator du använder.

Det som gör LinkedIn så användbart är att du får tillgång till kontakter i flera led. Du når pålitliga personer som du inte känner personligen men som kan nås via en gemensam kamrat. Dessutom kan du söka i dina kontakters profiler. Där finns information om deras tidigare erfarenheter som du kanske inte kände till.

Om man inte har så många kamrater då?
Om du inte är van att använda dig av ditt nätverk så kanske du tror att du inte känner så många människor. Men du känner antagligen fler personer än du tror. Summera ihop de personer som du lärt känna i olika sammanhang där du studerat, arbetat, bott eller gjort affärer. De flesta människor har minst 100 kontakter i sitt informella nätverk.

Tyvärr tappar man lätt bort sina kontakter om man inte aktivt arbetar med sitt nätverk och tar hjälp av exempelvis ett verktyg som LinkedIn.

Kan man hitta jobb via LinkedIn?
Oavsett om du söker jobb/uppdrag eller om du söker någon att anställa/kontraktera så kan LinkedIn hjälpa dig. Enligt en undersökning som AMS har gjort så förmedlas nästan 70% av alla jobb via olika nätverk och informella kontakter.
Menar du att LinkedIn är användbart för alla?
Ju mer du använder LinkedIn desto mer nytta kan du ha av det. Om du inte fyller i din profil med vad du har för erfarenheter och utbildningar så blir du svår att hitta för arbetsgivare och kontakter. Om du inte bygger upp ditt nätverk genom att bjuda in dina kontakter så får du heller inget nätverk som du kan använda dig av.

Om du inte orkar, vill eller kan engagera dig i detta så är det inte fullt så användbart.

Kommer alla att kunna se allt i min profil?
Nej, du kan själv styra hur mycket av din profil som ska visas öppet. Dina kontakter kommer kunna se mer av din profil än andra.

Hur använder man det?

Hur börjar man använda LinkedIn?
Först registrerar man en profil med uppgifter om vem man är och vilka erfarenheter man har. Profilen innehåller samma typ av saker som en curriculum vitae (CV).

Sedan bygger man upp sitt nätverk genom att bjuda in personer som man känner och litar på. Dina kontakter kan i sin tur bjuda in andra personer som de känner.

Vad kan jag göra med mitt nätverk?
Du kan använda ditt nätverk på flera olika sätt:
  • Du kan hålla kontakten med personerna i ditt nätverk och alltid ha aktuell information om var de arbetar eller studerar.
  • En gemensam och betrodd kontakt kan presentera dig för en arbetsgivare eller affärspartner som du vill komma i kontakt med.
  • Arbetsgivare kan söka kompetent personal och få dem rekommenderade av personer som de redan känner och litar på.
  • Arbetssökande kan hitta kontakter på ett företag som de vill arbeta på och få insikt i hur det är att arbeta på just den arbetsplatsen.
Hur får jag kontakt med gamla klasskamrater och tidigare kollegor som jag tappat kontakten med?
Om du i din profil anger vid vilka skolor du har studerat och på vilka arbetsplaser du har arbetat så hjälper tjänsten dig att hitta tidigare skolkamrater och kollegor.
Ska man försöka få så stort nätverk som möjligt?
Värdet av ditt nätverk beror till viss del på storleken men också på kvaliteten på kontakterna. Du ska ju kunna känna förtroende för dina kontakter men också för deras kontakter.

Det är ingen tävling om att få största möjliga kontaktnät. Bygg ditt nätverk med omsorg och känsla. Var inte rädd för att tacka nej till en inbjudan om du inte känner personen tillräckligt väl.

Vad är det här för en sida?

Varför finns den här sidan?
Jag använder naturligtvis själv LinkedIn och bjuder därför in de människor som jag känner till att bli en del av mitt nätverk. För att enkelt kunna svara på alla deras frågor om LinkedIn så har jag skapat den här sidan.
Vad har jag för nytta av den här sidan?
Förhoppningsvis svarar den på dina frågor om vad LinkedIn är. Dessutom kan du ju själv använda den när du bjuder in nya människor till LinkedIn. Du får gärna hänvisa dina egna kontakter hit.